Transceiver digital multimod & terminal in același timp

Ce poate fi mai bun decât un MMDVM? A-ți ghicit: două MMDVM-uri. Dar ce părere aveți de 5 MMDVMHost-uri rulate simultan.
Cine a utilizat MMDVM-ul setat pentru a lucra cu două sau mai multe moduri digitale a observat repede dezavantajul acestuia. Dezavantajul constă în faptul că odată blocat într-un mod de lucru celelalte devin nu numai indisponibile dar nici nu suntem informați asupra traficului ce se desfășuara în respectivele moduri putând pierde astfel QSO-uri valoroase în detrimentul unor discuții lipsite de conținut. Asemănător se întamplă în cazul în care rutăm static mai multe TG-uri dinspre Brandmeister în același TimeSlot.
Astfel am ales soluția de a rula 5 instanțe MMDVMHost fiecare dintre ele având emulat câte un MMDVM conectat virtual. M-am oprit la 5 deoarece am conectat simultan modurile D-Star,C4FM si două TG-uri DMR (servere separate) precum și un transceiver ce ruleaza multimod (limita este impusă probabil de conexiunea la internet precum și de puterea de prelucrare a lui RaspberryPi3 – în acest caz utilizez aproximativ 20% din resurse). Pentru a conecta transceiverul analogic IC7000 am utilizat un MMDVM clasic care împreuna cu vocoderul AMBE3000 simulează un terminal D-star,C4FM respectiv DMR. Funcțiile scrise pâna acum îmi permit baleierea modurilor (atăt la recepție căt și emisie) din butoanele microfonului cât și scanarea automată. Deasemenea controlul nivelului audio îl fac în baza modului selectat cât și a unei liste de indicative.
O filmare demonstrativa poate fi vizionata aici:

Ca dezvoltare ulterioara voi defini lista de indicative prioritare sau mod prioritar (spre exemplu transceiverul va avea întâietate) putând întrerupe o emisiune aflată la recepție în modul SCAN.

Ca particularitate proiectul îmi permite să demonstrez interconectivitatea serverului BrandMeister România.

30 octombrie 2017

73′ tuturor!                 Cosmin – YO6FWM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *