“bm.226.ro” are casă nouă

“bm.226.ro” – are o casă nouă. Mulțumiri gazdei și cele mai bune gânduri

Articolul aniversar publicat in martie 2017 l-am recuperat de pe serverul vechi – cu câteva adăugiri:

 

 

LA MULȚI ANI BrandMeister YO!
Serverul BrandMeister YO a împlinit un an de funcționare. Cu această ocazie țin să-i mulțumesc și să felicit inițiatorul proiectului și anume Sorin – IT9GNJ(YO6GCW). Voi trece in revistă principalele evenimente petrecute în această perioadă.
În urmă cu un an de zile (martie 2016) discutam cu Sorin (prin intermediul rețelei D-Star) despre tânara rețea de comunicații digitale între radioamatori – BrandMeister. Surpriza a venit la foarte scurt timp din partea lui prin achiziționarea și configurarea unui server dedicat. Precum un copilaș ce invată să pașească așa au fost și primele teste cu noua jucarie. Documentația inexistentă la data respectiva precum și lipsa de echipamente DMR au făcut ca testele noastre să fie o adevărată aventura în necunoscut. Totuși perseverența și experiența dobândită în diversificata rețea D-Star au dus la primele rezultate (realizarea link-ului D-Star-DMR filmare realizată în data de 22 martie 2016).

Experimentele au decurs simultan cu primele teste MMDVM. Firesc am atras atenția împătimiților mișcării digitale printr-o serie de postări (am ales forumul “radioamator.eu” deoarece era gata formată o comunitate de pasionați ai comunicațiilor digitale):

http://radioamator.eu/showthread.php?6767-BrandMeister-YO

http://radioamator.eu/showthread.php?6772-Repetor-DMR-DStar-C4FM-in-conditii-de-quot-home-made-quot


Avantajele rețelei BrandMeister comparativ cu rețeaua DMR Plus din care făceau parte au determinat migrarea multor repetoare din Europa printre care și a celui de la Târgu Mureș. Noile implementări software au dus la conectarea sistemului WiresX de la Iași la un grup de discutii ce devine in acest fel nu numai național dar și multimod (TG226) fiind rutat prin intermediul rețelei oriunde in lume. Apariția dispozitivelor DVMega, DV4mini (iar mai târziu OpenSpot) au dat posibilitatea conectării facile al utilizatorilor izolați. Un alt moment remarcabil a constat în interconectarea serverului BrandMeister cu reflectorul YSF (ce oferă posibilitatea conectării C4FM prin intermediul MMDVM).
http://yodmr226.tehgsm.ro/2016/05/20/31/
Emisiunile netcontrol inițiate de YO8TEH au reflectat la un nivel local ceea ce se intampla cu rețeaua BrandMeister și anume o dezvoltare și acaparare exponențiala. De remarcat este și puntea creată cu ajutorul serverului SmartPTT de la Cluj prin care repetoarele ce fac parte din reteaua MARC-DMR (Cluj si Bucuresti) au acces la grupul național TG226. Deasemenea perseverența multor radioamatori de a pune in funcțiune năbădioasele MMDVM-uri a dus la “acoperirea digitala” a diferitelor zone din YO (amintesc aici Timișoara,Brașov,Pitești,Oravița,Constanța). Felicit realizatorii si le mulțumesc pentru demonstrația făcută cum că proiectul MMDVM este un proiect viabil. Articol publicat pe sit-ul “radioamator.ro” la date de 15 mai 2016 :
http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=1081
Desigur ca orice rețea în dezvoltare apar și unele mici inadvertențe sau probleme in funcționare datorate actualizărilor de programe sau al testării noilor funcții. Cu toate acestea Serverul BrandMeister de Romania nu a avut intreruperi semnificative în funcționare iar administratorul a răspuns prompt oricărei solicitari (din ceea ce cunosc eu). De aceea sunt de parere că merită intreaga susținere a noastră a utilizatorilor.

Articolul face un scurt istoric al declanșării fenomenului “BrandMeister YO”. În continuare inițiativele lui Răzvan – YO6NAM www.xpander.ro sau Isidor -YO8TEH www.brandmeister.ro (sit și forum de discuții) sau pagina de facebook “BrandMeister DMR Romania” precum și grupul yahoo “bm226” nu fac decât să ducă la un mai bun schimb de informații între noi radioamatorii pasionați de comunicații digitale. Invit pe această cale pe toți cei interesați să i-a parte activă la acest fenomen, soluțiile găsite în urma confruntărilor de idei vor duce întodeauna la progres.

Să ne auzim fără pierderi de pachete!

Cosmin – YO6FWM

15 august 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *